top of page

איך תדעי שילדך מוכן לעלות לכיתה א'?
פשוט בדקי את הציורים שלו

זהו. הרגע המרגש הגיע. הילד המתוק שלך אוטוטו בן 6, תקופת הגן הסתיימה ומתחילה תקופה חדשה. חששות, לבטים, היסוסים והתלבטויות של שניכם. הגננת, בשיחת חתך הסבירה שהילד אמנם מדהים ומתוק אבל תשקלי בחיוב להשאיר אותו עוד שנה בגן. הוא לא מוכן רגשית. ההודעה הזו נופלת עליך "כרעם ביום בהיר" ועם הרעם הזה צריך להתמודד עכשיו. טוב אז בואי נעשה קצת סדר במזג האוויר הקודר. אם שמרת את הציורים מהגן- מעולה, אם לא, אפשר לתת לילד לצייר כמה ציורים ולבדוק.

אנחנו כל כך רוצים שהילד שלנו יצליח בכיתה א, שהציונים שלו יהיו טובים, שידע לרכוש מיומנויות חברתיות וכישורי חיים בקיצור רוצים להתגאות בו, המוצלח הזה שייך לנו, וכן להרגיש גם קצת נחת.

לכיתה א' מגיעים ילדים בשלים. המונח לקוח מעולם הקולינריה אך מתייחס למיומנויות שחשוב שיהיו לילדך כדי שיוכל לשבת בכיתה להקשיב וללמוד. אם בגן הוא התמקד במשחקים ובפעילויות  אקטיביות, במהלך השיעורים בבית הספר נדרש ממנו להתרכז, להקשיב, להיות מפותח מבחינה רגשית וחברתית ולפתח יכולות קוגניטיביות ומוטוריות. לרבות מיומנות טכנית להתמודדות עם מטלת הכתיבה והקריאה.

בפן הקוגניטיבי- ילד בכיתה א' צריך לחשוב בצורה לוגית ולהבין את הנאמר במהלך השיעור, צריך אוצר מילים ושפה תקינה, ויכולת למלא אחר המשימות המועברות בכיתה.

בפן החברתי- ילד בכיתה א' צריך להסתגל למצבים חברתיים מגוונים, להקשיב לחוקי בית הספר ולפעול על פיהם, ולדעת להתמודד עם סיטואציות חברתיות ופתרון בעיות אחרת יתקשה.

בפן המוטורי- הילד צריך לדעת לקפוץ, לדלג ולרוץ מבחינת המוטוריקה הגסה, את זה בדרך כלל משאירים להורים לאחר הצהריים, ומבחינת המוטוריקה העדינה עליו לדעת להחזיק נכון את העיפרון, למלא שטחי צביעה, לגזור עם מספריים ולהדביק. כלומר לתאם בין התנועה של היד לעין.

בפן הרגשי- הגן הוא מסגרת חמימה ונעימה לילד, אך בכיתה א' יש חוקים, עליו לדעת ללמוד לדחות את רצונותיו, לא לבכות מכל סיטואציה וכן שביטחונו העצמי יהיה יציב.

באבחון ציורי ילדים אנו בודקים את ציוריו של הילד ולפיהם אנו מזהים את הבעיות בתחומים השונים והאם הילד מוכן לעלות לכיתה א' או שמא הוא יחווה קשיים במידה ויעלה. הציורים הנדרשים מהילד: אני ודמותי, אני ומשפחתי וציור חופשי (ישנם ציורים רשמיים כמו כוכבים-גלים, עץ ובית).

הסימנים החשובים. לגזור ולשמור:

סימנים המעידים על תלותיות וחוסר בשלות רגשית:

קווים קטועים ושבורים בציור גיל הדמות המצוירת קטנה מהגיל הביולוגי של המצייר, הראש גדול בהגזמה, עיניים ופה מצוירים כעיגולים, אף מצויר כמשולש ופה כמערה,השמטה של הצוואר, שורת כפתורים לאורך הגוף, שימוש בקצה הדף כקו גבול לדמות.

סימנים המעידים על חוסר בטחון, נחיתות וחוסר התאמה:

קו מתאר חלש מאוד ורועד, קווקוו של קו מתאר הגוף, דמות קטנה או דמות הממוקמת בקצה התחתון של הדף, א-סימטריה בולטת, דמות המצוירת באלכסון כאילו עומדת ליפול, ראש קטן בהגזמה, אף גדול או מודגש, השמטה של הזרועות, פחות מחמש אצבעות,רגליים/ ידיים רועדות, מוצללות, כפתורים מודגשים, אבזם חגורה מודגש.

כמו כן, חשוב לשים לב אם יש לילד יכולת ליצור סדר ורצף של פריטים בשורה. ארגון זה מעיד על בשלות קוגניטיבית תקינה של תפקודי המוח ומערכת העצבים.

חשוב!!! לא ניתן לאבחן את הילד על פי ציור אחד, שכן בתחום אבחון ציורי ילדים צריך לבדוק כמות גדולה של ציורים.

לסיכום:

  • מומלץ לעודד ולדרבן את הילד כבר בשלב גן חובה להתנסות בכתיבה, אך לא ללחוץ עליו.

  • כמו כן חשוב להקפיד על החזקת העיפרון על מנת ליצור קו רציף ובוטח ובשלב מתקדם גם כתיבת אותיות נכונה.

  • למנוע ולמתן תחרותיות, לא לשפוט את עבודת הילד- מילים כמו טעות, טוב גרוע אינם רצויים עדיף לומר יפה נחמד וכו.

  • חשוב לזכור שיש ילדים החזקים בתחום אחד וחלשים בתחום אחר ולהיפך. יש לבחון  באיזה תחום מכל הארבעה ניכר חוסר הבשלות.

שני ילדים שעולים לכיתה א'. אפשר לראות את ההבדל במיקום, בארגון בהשקעה בפרטים ובפרופורציות.

ציורים גרפולוגיה
ציור גרפולוגיה

כל הזכויות שייכות למיל גולן הכהן

bottom of page