top of page

ציירו עץ- מה הוא אומר עליכם?

מתי בפעם האחרונה ציירתם עץ? כן עץ, ככה סתם להנאתכם? לא קרה נכון? פחות.
זה בדיוק הנושא שעליו נדבר היום. העץ. נאמר "כי האדם עץ השדה" (דברים כ יט) לא בכדי.
העץ הוא חלק מאבחון גרפולוגי כולל שמספק אינפורמציה רבה אודותינו. על פי ציור העץ אפשר להבין את הרובד הפנימי, את תת המודע של האדם. כמו שהעצים מחליפים תלבושתם בהתאם לעונות השנה, כך גם העצים שאנו מציירים יכולים להשתנות לפי מצב הרוח והתקופות השונות שאנו עוברים בחיינו. שלושת חלקי העץ משקפים את שלושת חלקי הנפש. השורש הגזע והצמרת.
אז לפני שנתחיל קחו דף  A4 ועיפרון וציירו עץ, לאחר ההסבר כבר לא תוכלו לציירו ללא הטיות. ציירתם? מצוין. 
כשאנחנו מציירים עץ, אנחנו מחליטים על הגודל, סוג העץ, מיקומו על הדף ואופן הצגתו. תוך כדי ציור, הכותב יוצר את העץ שלו, באמצעות תנועת היד, המושפעת מהרגשות הפנימיים.
בדרך זו הכותב משליך על ציור העץ את עולמו הפנימי, את רגשותיו ותחושותיו. 
מדובר באבחון יעיל מאוד כיוון שהוא מאפשר לכותב להרחיק עצמו אסוציאטיבית מעולמו הפנימי - ובכך להיות אמין כמבדק השלכתי.

 

 

 

 

 

 


אז איך צריך להיראות העץ? נתחיל מהעובדה שסוג העץ ממש לא משנה, תבחרו בדקל, ברוש, אקליפטוס, או מנגו. העיקר שייכנס להגדרה של עץ ויכלול גזע וצמרת (נוף).
שנית, העץ צריך להיות ממוקם במרכז, בפרופורציה טובה על הדף- מלמד על דימוי עצמי טוב, בטחון עצמי יציב, ניצול נכון של המשאבים האישיים, כושר ארגון ותכנון וראייה חזותית מפותחת. 
שלישית, העץ צריך להיות גדול אך לא לעבור את גבולות שולי הדף- מעיד על צורך במרחב מחייה גדול או אדם שמפגין נוכחות ונטייה לשתלטנות. 
רביעית, צריך להישמר יחס של 1:1 בין הגזע לצמרת העץ (הנוף)-  מעיד על פרופורציות ואיזון. איזון בין הרצוי למצוי או בין הרצונות ליכולות.
שורשים לא חייבים להופיע, אך הגזע צריך להתרחב בבסיסו ולא להישאר ישר- דבר המעיד על יציבותו של הכותב. לגזע ישר למשל אין יציבות. תחשבו שהוא צריך להחזיק את כל הצמרת. הגזע מבטא את האגו שלנו, עמוד השדרה שלנו, האנרגיה, הכוחות, הביטחון והיכולת שלנו להתמודד.
בכל זאת ציירתם שורשים? דעו כי העץ יונק מהשורשים. השורשים מסמלים את תת המודע שלנו. באבחון נבדוק באיזה אופן ציירתם את השורשים. האם הם אגרסיביים או שמא רגועים יותר. האם הם מייצבים את העץ או שמא תלושים או מסורבלים.
כותרת העץ (הצמרת) צריכה להיות מחוברת לגזע ללא ניתוקים- תחשבו על העץ בטבע, הוא חייב להיות מחובר כדי לא לפגום ביכולת הגדילה שלו. הכותרת מבטאת את כל מה שאנו רוצים להשיג, ואת השאיפות שלנו. את הסקרנות והאינטראקציה עם הסביבה.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לעץ גם צריכה להיות תנובה- הוא מניב פירות, הפירות הם התוצרים שנובעים מגדילתו הטבעית של העץ. כל פרי הוא הישג. רצוי שהפירות יהיו מחוברים לענפים. פירות שאינם מחוברים ומודבקים כעיגולים בצמרת מעידים על כותב שמתפאר בהישגים שלא שייכים לו, שלא גדלו מתוכו.
עלים נושרים- אמנם בעונת הסתיו עלים נושרים, אך בציור העץ הם מעידים על תחושת פספוס והחמצה, עצבות.
פירות מושחרים, עננים וציפורים- יעידו על חרדה של הכותב.
צלקות בגזע העץ- יעידו על טראומה, אירוע סובייקטיבי כלשהו שעבר על האדם והשאיר צלקת, חותם. (חשוב לבדוק את כתב היד ולא להתבסס רק על אבחון העץ).
הסביבה לצד העץ אינה נדרשת- ניתן לצייר את קו האדמה, דבר היוצר תחושת בסיס ויציבות. אך זו התוספת הרלוונטית היחידה לציור. 
הצלחתם לנתח את העץ שלכם?

*הערה: מבחן העץ לא יכול להיות מבחן בפני עצמו, וצריך להשלים אותו עם מבחנים נוספים במסגרת האבחון הגרפולוגי. כמו כן, גם אם ציירתם לפי ההנחיות, באבחון העץ  הגרפולוג בודק איכויות שקשה לזהות כמו הקו, הלחץ, התיקון, הריטוש, ההיסוס ועוד.

12.png
13.png

כל הזכויות שייכות למיל גולן הכהן

bottom of page